Graag delen we onze passie 


12-12-2018 | Feestelijk tafelen

In de 19e eeuw werd het populair bij de betere klasse om mensen thuis te ontvangen, en hierbij hoorde natuurlijk een feestelijke tafel. 
Tal van voorwerpen in verzilverd en zilver werden vervaardigd om de tafel op te smukken. Maar de hoofdprijs gaat toch naar een mooi zilveren bestek. Een massief zilveren bestek neemt onmiddellijk de warmte van de hand over en is , in tegenstelling tot wat veel mensen denken, helemaal niet zwaar. 
De modellen kunnen strak en eenvoudig zijn, zoals het Fiddle model ( je kan er met wat verbeelding een viool in zien ) of net heel druk versierd zijn, zoals het Kings model. Het was de gewoonte om te 'sparen' voor een volledig bestek. Enkele stukken bij de geboorte, het huwelijk enz; Dit verklaart ook dat binnen een bestek de jaarstempels  wel eens kunnen verschillen, bv enkele stukken uit 1860, enkele uit 1863 enz, tot er voor 12 personen gedekt kon worden! 
Super mooi op de feesttafel. 

 


07-12-2018 | De jaarlijkse kerstcursus

Onze kerstcursus was interessant al zeggen we het zelf, waar komt de kerstboom vandaan? Is Sinterklaas 'familie' van de kerstman? Waarom eten we een buche met kerstmis en de engelsen een christmas pudding?
En alles eindigde met wat decoratieideeen voor de eigen kersttafel.En iedereen kreeg nog een kleine kerstdecoratie mee naar huis, laat kerstmis maar komen!
Op de foto zie je Marleen bevlogen uitleg geven voor haar afbeeldingen met oude voorbeelden


30-11-2018 | kerstkrans

De allersnelste kerstkrans...Van een oude zeef met rand in kastanjehout maakten we een krans voor boven de tafel. 
De traditionele kerstkleuren groen en rood , de kleuren die nu ook in de natuur voorkomen , doen het altijd. 
Eerst de krans bevestigen en dan maar hangen... kies veel verschillende voorwerpen , in verschillende materialen. Ook een beetje blinkend mag er best in. Zoek naar verschillende touwtjes en lintjes en het groen kan je er zo doorsteken. 

 


25-11-2018 | Kerstopendeurdagen in Schilde

Nog tot het einde van de maand december kan u in de zilveren beer te Schilde terecht voor de jaarlijkse kerstopendeurdag. We versierden de hele winkel in engelse kerstsfeer.
Niets mooier dan een warm welkom ! Kom zeker eens  kijken en genieten!


18-11-2018 | Kerst Cake decoraties

Als gepassioneerde verzamelaars van al wat mooi en origineel is hebben wij een hele collectie Kerst Cake decoraties uit de periode 1900 - 1930. 
 
Het kerstgebak, afgewerkt met een laag marsepein en sneeuwwit glazuur, werd overladen schaatsers, kerstmannen, roodborstjes, ijsberen, babies in skipakjes  ...en werd een mini dorpje op de tafel. 
 
Deze uiterst attractieve en charmante beeldjes in plaaster het zijn  de voorlopers van onze plastieken decoraties die nu op de  kerstbuches verschijnen, zoals hertjes , paddestoelen , hulstblaadjes ...De beeldjes  werden elk jaar hergebruikt en  zijn  kleine familiestukjes. Ze zijn ongeveer 5 cm groot. 
Meestal zijn ze afkomstig uit Duitsland, waar er een grote traditie bestond in het maken van porseleinen poppen. 
En de decoraties gingen met de tijdsgeest mee. Zo hebben we er eentje uit de jaren ' 30 waar de kerstman in een automobiel de kerstcake opgereden komt en de babies in witte pelsen pakjes verwijzen naar een geslaagde noordpool expeditie uit het begin van de 20ste eeuw.
Maar onze favoriet zijn de sneeuwlandschapjes,  nostalgisch maar echt kerst.  
 


09-11-2018 | Schitterend!

Nu de feesten er weer aankomen zetten we in de winkel graag het zilver in de schijnwerpers; niets zo mooi als kaarslicht weerspiegeld in zilveren eetgerei op een feestelijk gedekte tafel. Of het nu massief zilveren of verzilverde voorwerpen betreft, is niet altijd op het eerste zicht te onderscheiden. De stempels moeten dan meer info geven... en ja het heeft belang welke stempels het zijn; misleiden is van alle tijden en op oud of nieuw bestek zie je vaak een viertal stempels.; je zat als gast aan tafel bij de betere gastheer en gastvrouw en het zilver was mooi opgeblonken en met een schuine blik zag je de stempels op het bestek; niemand die het in zijn hoofd haalde om een loep tevoorschijn te toveren uit je zak of handtas om de stempels van dichtbij te bestuderen; Nochthans... enkel door ze goed te bekijken kan je zien of het om massief zilver of een verzilverd voorwerp gaat. In Engeland is het heel duidelijk; een lopende leeuw hoort er ingestempeld te zijn als je zeker wil zijn dat het om massief zilver gaat, is die er niet dan gaat het om een verzilverd stuk.Zoals de naam het zegt massief is door en door zilver en ook al poets je 100 maal, laat je je stuk opnieuw polijsten of ligt het jaren in een vochtige kast, het komt altijd terug goed; het blijft altijd zilver. Verzilverde voorwerpen echter, kunnen na verloop van tijd door verkeerd poetsen, veelvuldig gebruik, slecht opbergen ...hun onderlaag , koper of een ander metaal laten ‘doorschijnen’ ‘bloeden’ zoals men in Engeland zegt. Het kan nog een mooi voorwerp zijn , maar volledig schitterend zilverheeft toch dat beetje meer! Dus als u zilveren of verzilverde voorwerpen verzamelt, verzorg ze dan goed, tegenwoordig heb je heel gemakkelijk bruikbare onderhoudsproducten en neem het van ons aan; als ze niet zo eenvoudig en snel in gebruik waren dan zou u bij ons in de winkel het zilver nooit zo mooi zien schitteren...En wil u zich er zich zelf van vergewissen kom dan zeker dit weekend kijken naar onze speciale silversale voor de feestdagen; we geven u graag een extra woordje uitleg zodat u van al uw zilver nog jaren kan genieten!


26-10-2018 | Boekenmolen

Deze week vindt in de Antwerpse expo de jaarlijkse boekenbeurs plaats. Ondanks onze digitale wereld blijft een boek iets om te koesteren en dat was vroeger ook al zo. Een van de meubels die we momenteel in de winkel hebben is de 'revolving bookcase' of de draaiende boekenkast. 
Op het einde van de 19 de eeuw werden boeken voor veel mensen een betaalbaar goed en verzamelaars van boeken werden hoe langer hoe talrijker.
Om plaats te besparen kwam rond 1876 een zeker John Danner uit Ohio met het ontwerp van de draaiende boekentoren, men kon zo zonder zich te veel te moeten verplaatsen een snel overzicht krijgen van de boeken die je wou nemen. Het originele ontwerp was zo gemaakt dat de 32 delen van de 'American Cyclopedia' er in pasten. Toen hij er mee uitpakte op de Internationale beurs in Parijs in 1878 won hij er goud mee! Al gauw volgden kleinere bookcases waar ook in een gewone huiskamer heel wat boeken in konden. Sommigen, zoals de onze, hadden een 'uitschuifbaar' plankje waarop je een boek schuin kon leggen en zo op een bepaalde bladzijde openleggen. Dat na al die jaren het systeem nog steeds goed functioneert is toch wel bewonderenswaardig. Ze zijn ideaal voor kleine boeken, tijdschriften of cd's maar ook verzamelingen kan je er in kwijt en hoeveel mooier zijn ze niet dan een 'Billy' van het Zweedse grootwarenhuis en in tegenstelling tot de laatstgenoemde gaan ze zeker 100 jaar mee!


17-10-2018 | Binnenkort in een tijdschrift

Vandaag kregen we , in onze nog watop-rommel-staande winkel, bezoek van Laurence Machiels. Ze is redactrice van verschillende tuinboeken, had een tv programma met vierkante meter tuinen en schrijft voor heel wat tuintijdschriften. het was gezellig en ze kwam de teksten voorbereiden voor twee artikels in Landidee ( februari-maart) en Tuinseizoen (maand nog te bepalen), waarvan de foto's in het voorjaar genomen werden. Tijdens de broodjes lucnh vertelde ze dat ze een aantal jaar geleden haar carriere een wending had gegeven en helemaal haar tuinenpassie was gaan volgen en dat ze nu helemaal daarin verdergaat, wij volgden onze passie ook en zelfs al zijn we nu wat moe van heel die verhuis en de intense driedaagse in Vremde, je hoort ons niet klagen ...enkel één nadeel, we worden ouder, net zoals het antiek... spijtig dat er geen cursus 'restaureren' voor onszelf bestaat , we zouden zoals onze meubeltjes en zilverwerk er weer helemaal als nieuw uitzien en er weer 100 jaar tegenaan kunnen..


12-10-2018 | Nog wat sfeerbeelden
12-10-2018 | Echt genieten
05-10-2018 | Gebeten door de hond

Noten, massa’s noten zijn er dit jaar. Wat is er leuker voor kinderen, ( en grote kinderen) om met een ouderwetse notenkraker de noten zelf te kraken? Als kind waren we gefascineerd door de notenkraker bij onze grootmoeder in de vorm van een krokodil, typisch frans. Maar de engelsen zouden de engelsen niet zijn als het bij hen geen hond was! Ze bestaan in drie groottes de middenmaat zien we het vaakst . Ze wegen veel en werden gegoten in gietijzer en met een zware schroef in elkaar gezet. Ze werken nog steeds erg goed; met de staart omhoog doe je de bek open, een rij tanden boven en onder houdt de noot op zijn plaats even duwen en de klus is geklaard. Met mijn ogen dicht en mijn vinger tussen de tandenrijen herinner ik me als de dag van gisteren hoe we stiekem onze vingers ertussen staken en voorzichtig de bek dichtduwden, spannend maar zeker even leuk voor de tien maanden per jaar dat er geen verse noten waren!
Op de opendeurdagen in Vremde staan ze op de footstool in de zitkamer, op kinderhoogte en met een bakje walnoten erbij... en raad maar wie er het meeste plezier aan zal beleven, juist... de papa’s en opa’s...er zal menig nootje gekraakt worden!


02-10-2018 | Vremde is er klaar voor

De tuin van de hoeve In't Groenenbroeck kreeg een grondige beurt, met de laatste warme en droge maanden stond alles er een beetje verpieterd bij. De uitnodigingen gaan deze week in de bus vallen bij onze habitués en de soep voor de medewerkers zit in de diepvries. Onze 50 bananendozen werden nog eens ontstoft en klaargemaakt voor de grote verhuis.Deze week kochten we de stilton in Engeland. Vandaag maken we een planning wat waar komt te staan en in welke volgorde de verhuis gebeurt.Jules en Stella, de twee hondjes voelen ook dat er iets gaande is. Na 19 !!! jaar worden we er gelukkig niet meer zenuwachtig van, we weten ;het komt goed. Maar een beetje gezonde spanning kan geen kwaad, iedereen kent zijn taak , nog een tiental dagen slapen en we kunnen de deuren openen in de hoeve in Vremde en zelf genieten van al ons werk, en één ding is zeker; het zal weer de moeite zijn!


01-10-2018 | Opendeur in de hoeve te Vremde

Wij zijn volop onze open deur dagen aan het voorbereiden, wie er al geweest is komt steeds terug, wie er nog niet geraakte zal aangenaam verrast zijn.
In de 17e eeuwse hoeve komt onze collectie volledig tot zijn recht. Al onze nieuwe vondsten stellen we er tentoon en ons assortiment dekens, tafelkleden en wintergeuren zijn aangevuld.
En ...we decoreren met bloemen uit de tuin. Je begint de prachtige herfstkleuren in de natuur al een beetje te zien, en dit jaat mogen we volgens Frank een goudgele herfst verwachten een extraatje na de warme zomer,  van harte welkom !


29-09-2018 | Engelse aarde

Engelse aarde
er zit iets in de grond in Engeland waar we alleen maar jaloers op kunnen zijn. Juist terug van Engeland van onze laatste aanwinstenreis, en het viel des te meer op: overal waar je kijkt zie je bessen en vruchten; in de tuinen, langs de kleine weggetjes maar evengoed in de berm van de autostrade. Een overvloed aan rozenbottels, wild sierappels, meidoorn, zwarte sleedoorn. Als je door de Country Living magazines bladert staan ze er vol van en als je door Engeland rijdt zou je overal stoppen om ze te plukken en grote boeketten van te maken. Maar niet geklaagd ; in Vremde hangt de mispelboom tegen de grond van het gewicht aan mispels, in twintig jaar hebben we nog nooit zoveel kweeperen gehad en na 440 kg appels te persen zie je nauwelijks dat er wat geraapt zijn....Nog twee weken en het zijn weer opendeurdagen in Vremde en het moet gezegd , decoreren met natuurlijke vruchten en noten zal dit jaar geen probleem worden, ik kan al niet wachten om eraan te beginnen en zeg nu zelf ; een groot boeket rozen uit de winkel kan niet mooier zijn dan de natuurlijke kleur van mooie herfstbladeren, maar komt u zeker zelf kijken.


13-09-2018 | ​VakantieherinneringenOok in het verleden ging de 'upper class' graag met vakantie. Al gauw werd hier een hele business rond gebouwd. Naast verplaatsingen en hotels, kwamen ook de souvenirs. Eind van de 18de eeuw maakte de familie Smith uit schotland kleine doosjes in plataanhout met daarop afbeeldingen in transfermethode van toeristische attracties; kerken, bruggen, gebouwen. Heel vaak waren het snuiftabaksdoosjes, kokertjes voor naalden, servietringen etc. Ze groeiden uit tot de grootste leverancier van souvenirs en verkochten hun waren van Jersey tot Australië. Hun top was rond 1860 toen ze 400 arbeiders in dienst hadden.de doosjes werden behandeld met een natuurlijk vernis en elk doosje was zo'n 14-tal dagen in de productielijn. Tegen het einde van de 19de eeuw echter, kwam de fotografie erg in trek en werden postkaarten en andere afbeeldingen een grote concurrent voor de doosjes. In 1933 werd de fabriek grotendeels vernield door een brand en dat betekende meteen het einde van de 'Mauchlinware'
Nu wordt er nog gejaagd op de doosjes door verzamelaars en speciale voorwerpen worden op veilingen voor erg hoge prijzen verkocht. Toen we 25 jaar geleden begonnen zagen we ze overal, maar ze worden zeldzamer maar ze blijven zeker in een kleine verzameling erg charmant


31-08-2018 | Made in China

Onlangs konden we een hele partij oud chinees textiel aankopen. Smal geweven indigo-blauwe stoffen. bij nader onderzoek bleken het stoffen in katoen en gekleurd met natuurlijk indigo die door kleine boeren op het Chinese platteland werden vervaardigd en geweven tot in de jaren zeventig, niet later, het proces was te arbeidsintensief en niet meer lonend. Ze verzamelden katoenbollen op het land, kleurden het en bewerkten het in totaal 17 !! keer om het textiel kleurvast te maken. Iedere boer weefde zijn eigen motief en altijd op kleine huis- weefgetouwen. Het resultaat is een verzameling doeken, allemaal uniek van tekening en door het gebruik van indigo toch altijd bij elkaar passend. Ideaal voor placemats of servetten!
Eens de placemats klaar waren presenteerden we ze bij onze nieuwe serviezen, een ideale match, fris, origineel, uniek en toch dat beetje sjiek... oud en nieuw ;juist gecombineerd, altijd een voltreffer!


19-08-2018 | ​Linnen is hip

Als je deze dagen met vakantie gaat in het noorden van Frankrijk in de streek van ‘le Nord-Pas-de-Calais of Zuid West Vlaanderen dan zie je overal op de velden in mooie rijtjes gemaaid vlas liggen. Samen met Litauwen zijn onze streken wereldberoemd voor hun goede kwaliteit vlas. Door de wind buigt het vlas en wordt een stevige vezel ontwikkeld. Het vlas is een sierlijk gewas en waar in juni kleine blauwe bloemetjes zaten, volgen in de zomer de ronde zaaddoosjes met het lijnzaad er in als kleine rammelaars.
Linnen of lijnwaad wordt gemaakt uit de stengels van het vlas. Eens gemaaid droogt het vlas op de weide; de zon, de regen en de wind doen hun werk; de zachte delen rotten ( of roten’) weg, wat overblijft zijn korte vezels waarvan touw wordt ‘geslagen’ en van de lange vezels wordt linnendraad gemaakt. En daarvan linnen stof. 
Als wij in Engeland oud linnen zien zoals handdoeken, tafelkleden, bedspreien... zijn we altijd opnieuw verleid om het te kopen. Linnen is een prachtig product en geen enkele uitzet was vroeger volledig zonder het nodige linnengoed, al dan niet met mooie initialen versierd. Linnen neemt ook erg goed water op en is dus ideaal om de vaat te drogen.. het maakt het niet enkel gemakkelijker maar een mooie handdoek maakt een vervelend klusje toch wat aangenamer...


09-08-2018 | ​Trugs

Trug is het engelse woord voor houten plukmand. Plukmanden bestaan in alle formaten en vormen, er zijn extra lange voor komkommers, hele platte voor bloemen en kleintjes voor eitjes of zaden te verzamelen. Zelf heb ik er al meer dan 20 jaar eentje aan de balken hangen in Vremde, en ik kan getuigen; als je bloemen plukt of groenten uit de tuin haalt , kan je je geen beter recipient inbeelden. Alles blijft netjes naast elkaar vlak liggen in de mand zodat je noch stengel noch bloemknop beschadigt,daarenboven zijn ze mooi om te zien !
In Engeland is de meest bekende ‘truggery’ of mandenmakerij gelegen in Herstmonceux, een dorpje in Eastsussex. De manden die er gemaakt worden, zijn bekend in heel het Verenigd koninkrijk en als je ook maar iets van tuin hebt,heb je ook een echte houten trug van Herstmonceux in je ‘shed’ of tuinhuis. 
De Engelse manden bestaan uit dun geschaafde buigbare planken van wilgenhout , die in vorm gehouden worden door een frame van kastanjehout en afgewerkt met een kastanjehouten hengsel. De oudste exemplaren hebben nog een hengsel als een gebogen tak. 
In Frankrijk hebben ze hun eigen variant hierop, vier plankjes die schuin gemonteerd worden, een bodem erin en een hengsel eromheen en de mand is klaar.Misschien minder idyllisch dan de engelsen maar voor het verzamelen van wilde paddestoelen of fruit, zeker even efficient.
In Herstmonceux kan je een cursus ‘mandenmaken’ volgen , maar als je geen tijd hebt of eerder dicht bij huis een mand wil, kom dan langs, we hebben er kant en klaar afgewerkte manden die nog een leven lang meegaan!


04-08-2018 | Héél oude gewoontes

Ook in de vakantie komt elke dag de krant toe. Vandaag las ik een artikel over de heruitgave van een ‘getijdenboek’ uit het begin van de 15de eeuw. Een privegebedenboek, gemaakt voor een edelman en geillustreerd met minuscuul fijne tekeningen die de ‘getijden’ van het jaar in beeld brachten. Op de bijhorende foto staat een afbeelding die de maand februari voorstelt; een sneeuwlandschap en een huis ( waarvan de voorgevel ontbreekt zodat je goed kan zien wat er gebeurt) een omheind stalletje met schaapjes en rechts een laag bankje met daarop... vier bijenkorven...En ja het zijn exact zo’n bijenkorven als er in onze winkel staan en die in Vremde tijdens het jaar in de hall staan. Op de tekening ligt er sneeuw op de bijenkorven maar je ziet heel duidelijk dat ze bestaan uit vertikale takken , in kastanjehout, waar horizontaal wilgenhout doorgeweven is, het bovenste deel werd ingesmeerd met leem, onderaan werd zo’n tien cm ‘bloot’gelaten . Daar werden tussen de takken openingen gelaten zodat de bijen langs daar binnen konden. In de korf zelf zitten op halve hoogte nog twee kruiselingsgelegde takken waaraan de bijen zich vasthingen en hun raten bouwden. De tekening dateert van rond 1410 , de bijenkorven die wij hebben van rond 1900 of iets vroeger, in 500 jaar werd de techniek dus nog steeds gebruikt ...
Op de prent staan ze buiten in de sneeuw, bij ons beschermd tegen weer en wind als decoratief object binnen in de serre, een mooi voorbeeld hoe voorwerpen als ze mooi en functioneel blijken te zijn niet meer van vorm hoeven te veranderen..


12-07-2018 | ​The prettiest villa the UK

Gaat u deze zomer richting Bath in Engeland, vergeet dan zeker geen tussenstop in Castle Combe , het is een minidorp met 47 gebouwen gelegen aan de rivier Bybrook, centraal staat een overdekte markt en wasplaats uit de 12 de eeuw en samen met het kerkje uit dezelfde periode lijkt de tijd er stil te staan.
De bakker, groentenwinkel, beenhouwer zelfs postkantoor, allen sloten ze de deuren al tientallen jaren geleden. Gelukkig werden souvenirwinkels bewust buiten het dorpje gehouden . Enkel een plaatselijke resident bakt er nog cakejes die hij voor zijn deur uitstalt en te koop aanbiedt.
Het grote hotel, eens gebouwd door een rijke industrieel, met de aanpalende 'straat' met huisjes voor zijn arbeiders en nu deel uitmakend van het hotel, krijgt ieder jaar het bezoek van vele celebrities en politiekers die de rust komen opzoeken . Je keert terug in de tijd en ondanks het feit dat enkele huisjes nu eigendom zijn van een Arabische sjeik, een ambassadeur bij de verenigde naties en een enkele acteur blijft het dorpje zijn eenvoud bewaard. Ga er dus zeker langs als u in de buurt bent, het dorp ook 'the prettiest village in the uk' genoemd,laat een onuitwisbare indruk na...


11-07-2018 | ​Een oude reisgids

Vorige week in Engeland viel ons oog op een reisgids ‘Baedeker Great Britain’. De naam deed een belletje rinkelen en de prijs was ok. Alhoewel het boekje betere dagen heeft gekend en een beetje uit elkaar hangt, is het een heel verhaal op zich. 
Het is een reisgids uit 1927, 8ste editie van de eerste grondige reisgidsen , uitgegeven door een duitse drukker, Baedeker, die aanvankelijk enkel de landen van west Europa, maar later ook mediterraans Europa en Groot Brittanie grondig bezocht en een gids was , die zoals hij zelf zegt, grondiger te werk ging dan zijn voorgangers.
Op de eerste pagina van het boekje kleeft een adres en naam van een Amerikaanse dame uit Philadelphia, die zoals zovele dames van betere afkomst in Amerika , een reis maakten door Europa. De gids geeft dan ook aan hoe je in Engeland geraakt vanuit Canada en de VS en hoe je dan weer verder geraakt naar het continent ( niet omgekeerd!), Je kon in 1927 tot in Antwerpen stad varen tot de gedempte zuiderdokken ( en tot voor enkele jaren de plaats van de sinksen foor)!
Naast de vele plannen van grote gebouwen staan ook reisroutes opgenomen, allemaal per trein,en hotels waar je kon overnachten; voor London noemt hij de Ritz, The Savoy, Claridges, niet te verwonderen dat hij vermeldt dat reizen in Engeland in eerste klas tamelijk duur is.
De boekjes waren gebonden in rood leer met gouden opschrift en erg klein gedrukt. In de film Room with a view zegt het hoofdpersonage dat in een kerk in Italie staat en haar Baedeker vergeten is, dat ze ‘helemaal verloren is’ .... De Baedeker moet toen zoiets geweest zijn als een Michelin gids of een mobile-phone met reisapp waarbij je gewoon straat na straat, tafereel na tafereel kan volgen, al wandelend met je telefoon in de hand... ze zijn nu wel niet in rood en goud maar in tegenstelling tot de Baedeker ook handig om te fotograferen en de adressen van de postkantoren zal je er ook niet als eerste in terugvinden, verzenden van ‘postberichtjes’ doe je gewoon met één druk op de toets en je selfie is vertrokken..Over 90 jaar kan je waarschijnlijk ook ergens lezen dat de toerist in 2018 die zijn gsm kwijt was, zich totaal verloren voelde...maar voorlopig is dat kleine bakje bijna onmisbaar geworden!


03-07-2018 | Een smaakje van de Titanic

In de winkel hebben we naast nieuwe eetserviezen ook enkele antieke exemplaren staan. Je vindt ze niet meer zo gemakkelijk als 15 jaar geleden , maar ze blijven één van onze lievelingsobjecten. Toen ik deze week wat meer opzoekingswerk deed rond het servies met onderaan de naam 'Ceylon' en versierd met de mooie anjers (of 'genoffels' zoals men in Antwerpen zegt), zag ik dat het gemaakt was door de frima Bishop & Stonier, bij nader toezien, waren zij de leveranciers van serviezen voor de eerste klasse van de boten van de White Star line, en dus ook van de Titanic...Hoewel het niet deze tekening was die voor de Titanic gemaakt werd, hebben we toch een beetje een connectie met de Titanic in onze winkel en het moet gezegd , het is een stijvol servies!


02-07-2018 | Fotoshoots in de tuin

Shaker garden
Vorige donderdag hele middag fotoshoot gehad met Veronique de Walsche voor Tuinidee,een tuintijdschrift uit Nederland dat hier ook veel aanhangers heeft. Het onderwerp was ‘de Shakertuin in Vremde’. Het artikel verschijnt pas volgende zomer. Erg boeiend om te zien wat zij allemaal ziet als fotografe en hoeveel ervaring en kennis ze heeft van haar vak. Ik ben een beetje in haar voetsporen gaan lopen en bekijk de tuin aan de boerderij in Vremde meteen anders; hoe gezellig en landelijk en daarenboven... ik mag het fruit en de groenten versplukken en klaarmaken en dat is toch een pluspunt dat de fotograaf dan weer niet mag. 


20-06-2018 | Zout op tafel!

We mogen weer zout doen op ons eten. Zout was belangrijk en kijk maar naar alle uitdrukkingen met zout; het zout op zijn patatten niet verdienen,iets met een korreltje zout nemen, of met het zout komen als het ei op is!
Tegenwoordig is zout weer hip: geen gewoon tafelzout maar roze zout uit de himalaya, zeezout uit de Guerande of Trapani op Sicilie en uiteraard ook Maldon zout uit ons dierbaar Engeland dat in minipiramides uit het doosje komt.
Ook vroeger gebruikte men zout om voedsel smaak te geven en kende men enkel grof zout. De brede scheepjes werden daar ook voor gemaakt. Zilver met een blauwe of rode glazen liner om oxidatie van het zilver te voorkomen , en vanaf de 30 jaren als er ook fijn tafelzout wordt gebruikt zoutvaatjes in allerlei grappige vormen. En als u meer houdt van country en landelijk waarom dan geen porseleinen schaaltje waar poedertjes en zalfjes in bewaard konden blijven.Met of zonder deksel komen uw mooie zoutkristallen helemaal tot hun recht op uw landelijke tafel in deze originele zoutpotjes!


16-06-2018 | De subtiele rozensmaak

Op jullie grote vraag geven we onze leukste rozenreceptjes 


Rozensiroop
om rozensiroop te maken heb je nodig : 6 handvolle zeer geurende rozenblaadjes, 1,2 liter water en 500 gr suiker.
Zet alle rozenblaadjes onder water gedurende 24 uur (liefst in een glazen kom). Zeef het vocht en pers het laatste uit de rozenblaadjes. Voeg de suiker toe, verhit en laat 1 minuut koken. Giet in niet al te grote potjes die je sluit en
onmiddellijk omgekeerd laat afkoelen.
Leng een beetje siroop aan met spuitwater en les je dorst met een verfrissende drank. In een glaasje witte wijn of schuimwijn geeft het een zalige, zonnige, zomerse toets!
Rozengelei
om rozengelei te maken ga je op dezelfde manier te werk als voor de rozensiroop. Alleen vervang je de suiker door geleirsuiker.
Een origineel aperitiefhapje : een toastje met wat geitenkaas (chavroux bv), een beetje rozengelei en een paar versnipperde rozenblaadjes.
Rozenkoekjes
175 gr bloem, 120 gr boter, 50 gr suiker, 1 theelepel lavenedel, 1 theelepel gedroogde rozenblaadjes.
Alles uitrollen tussen twee vellen bakpapier tot ee halve cm. Bakken op 200° ongeveer 10 minuten


06-06-2018 | ​Een toevallige reis met Leah Thys

Gisteren keek ik naar een aflevering van ' De Columbus', een roadtrip met Wim Lybaert ( die van de moestuinen) . Hij gaat op reis voor vier dagen in een omgebouwde schoolbus. Naast erg comfortabele zetels, twee bedden , een hele bibliotheek en een kruidentuin, heeft hij uiteraard ook een keukentje, een wijnkelder en nog wat andere extra's die je in een gewone bus niet vindt; ze trekken door het lot bepaald naar een buurland en komen ' als bij toeval' op een uiterst idyllisch plekje terecht waar ze picknicken of slapen. Je zou zo een oude bus kopen, ombouwen en zelf het toeval volgen naar de mooiste plekken in Europa
Toeval is hier echt in een andere betekenis te interpreteren. Toen we zelf enkele jaren geleden met supersymathieke Leah ( Thys van thuis) een antiektrip naar Engeland deden voor Vlaanderen vakantieland, hadden we zelf twee prospectie reizen achter de rug. Toen we met de crew en Nic Balthasar, onze regisseur van dienst, de 23 minuten zendtijd gingen opnemen, waren we uiteindelijk vijf volle dagen in Engeland en moesten elke dag van half negen tot 's avonds zes ( en soms later) klaarstaan om alles ingeblikt te krijgen; het was voor elke minuut film zeker twee uur opnieuw opnemen; weer vanuit een andere hoek en weer wat trager en weer wat sneller enz enz. Superleuk om te doen en mee te maken maar de toevallige bezoeken aan collega antiquairs, ons prachtige hotel,de toevallige bootsman die ons een lift naar Bath aanbood, zelfs de scones en sandwiches bij de afternoon tea in the winning tearoom of the uk , alles was op voorhand afgesproken...
Het was een ervaring uit de duizend, maar sindsdien kijken we met andere ogen naar zo'n TV programma's en reisreportages,maar anderzijds dromen kan geen kwaad en in Engeland zien we toch wel vaker bij toeval plaatsjes die zo uit een reisreportage kunnen komen...en dan dromen we zelf weer van een reis met klanten naar de uk. Als het zover is hoort u er zeker van...


02-06-2018 | Nieuw in onze collectie !

Dit wordt moeilijk te weerstaan
Juist de nieuwe linnen tafelkleden uitgepakt, in de maat XXtra large, 1.7O breed en 2.75 en 3.20 lang en dat in prachtige stonewashed linnen kleuren, spa green, natuurkleur,donkerbasaltgroen,indigo,subtiel roze en donker woestijnroze. Ik kan me al voorstellen hoe ze op de buitentafel zullen liggen eerst maar eens een nachtje over slapen want allemaal ga ik ze toch niet nemen, hoewel....heb ik niets te vieren en mezelf een cadeautje te geven? Eerst maar eens allemaal uitpakken!


31-05-2018 | ​Het groeit als kool

Zelfs al hebt u geen tuin, maar slechts een paar bloempotten op een terrasje; je kan er niet naast alles groeit als kool, veel zon, warm weer en vochtige avonden, meer heeft een plant niet nodig om snel en hard te groeien. Ook het onkruid heeft dit begrepen en moet gewied en de hagen moeten dringend gesnoeid. Vroeger gebeurde alles manueel; een buxusschaar om kramp van te krijgen, kleine schepjes, hakjes en rijfjes. Koorden op klossen om rechte rijen bonen te planten. Het ziet er allemaal erg romantisch uit maar wij zijn toch ook blij met onze volautomatische zelftrekkende grasmachines, kantensnijders en haagscharen. Ooit las ik over de opkomst van halfautomatische grasmaaiers op het einde van de 19 de eeuw, een grote verbetering voor de tuinmannen van de landschapstuinen rond de engelse kastelen. De grasmachines werden getrokken door paarden en om geen afdruk van de paardehoef in het gras te krijgen, kregen ze lederen botjes aan die met kleine riempjes op hun plaats gehouden werden.
Het mooie oude tuingerief hangt decoratief aan de haakjes thuis en hoewel het veel mooier oogt dan zijn moderne versies, ze blijven mooi hangen en geven een charmante bijklank aan het woord ‘tuinwerk’.


22-05-2018 | The Wedding

Deze week kon je er niet naast kijken, in Windsor huwde Harry met zijn Amerikaanse vriendin Meghan en heel Engeland vierde mee. Harry kreeg meteen de hoogste score en was populairder dan The Queen , de bevolking die geinterviewd werd s,gaf hem met 48% een ruime voorsprong in populariteit.Gelukkig is de Queen ook zelf erg opgezet met haar roodharige kleinzoon en regelmatig zie je hen samen lachen op officiele gelegenheden.
Zelf keken we uiteraard naar een samenvatting van de BBC en wat het geheel zo feestelijk maakte was niet enkel de zon, de jurk, de brede glimlach en al het volk , maar ook wat men in Engeland Bunting noemt, vlaggetjes aan een lijn. Je zag ze overal en de reporter wist te vermelden dat de schoolkinderen een kilometer lange bunting hadden gemaakt om de straten van Windsor te versieren. Als je al ooit in Windsor was; het dorp is kleiner dan het kasteel. En als dat groot is voor een kasteel, dan is dat klein voor een dorp. Met 4775 inwoners zijn ze met iets meer dan in Vremde, en ik weet hoe weinig volk dat is. Als er zo'n 200 lagere schoolkinderen in het dorp wonen, dan hebben ze , als ze allemaal meewerkten elk 5 meter bunting gemaakt, kleine handjes, botte schaartjes, gevaarlijke naaldjes... Ik zie het al voor me... Maar iedereen deed ijverig mee en het resultaat mocht er zijn, want zeg nu zelf als je door een dorp, hoe klein ook, rijdt en er hangen slingers met vlaggetjes over de straat dan is het feest. Als we in de winkel een zomeropendeur houden dan hangen we ook onze Bunting vlaggetjes uit en dan is onze tuin ook echt feestelijk. Probeer het zelf maar eens, wat resten stof, wat koord, een scherpe schaar , meer heb je niet nodig voor een feestelijk 'Bunting'!


12-05-2018 | Nieuwe functie voor oude pot

Terracotta is werd al heel lang gebruikt om voedsel te bewaren maar is ook ideaal om een fris wijntje, een fles water , een zomerse rosé of een feestelijke champagne in koel te houden op een zomerse dag. Zet ze op je tafel en je bent onmiddellijk op vakantie in het zuiden!


09-05-2018 | Mooier in oud italiaanse schalen

De oude italiaanse terracotta schotels met kleine blauwe gestilleerde bloemetjes zijn perfect voor zomergroenten op een aanrecht, ze maken van simpele groenten een echt stilleven


03-05-2018 | En toen was het zomer

Tijd om te genieten!


28-04-2018 | Zomeropendeurdagen - Woensdag 6 t/m zaterdag 9 mei

Zomeropendeur 
volgende week is het zover, op 3,4 en 5 mei houden we opendeurdagen in onze winkel. Een beetje inspiratie voor een zonnige zomer die eraan komt, dat hopen we toch. 
Manden met streepjes, een grote nieuwe collectie tafelkleden met streepjes, ruitjes of in effen linnen, mooi oud aardewerk uit Zuid Italië , romantische theeserviesjes...
We hopen op mooi weer dan kunnen we een buiten tafel dekken in de tuin van de winkel en met een beetje geluk staat onze boomgaard nog in bloei. 
Celebrate the season zoals de Engelsen zeggen, dus spring zeker even binnen om de eerste zomersfeer op te snuiven


24-04-2018 | Liefde die het daglicht niet mag zien

Bij de voorbereidingen voor de opendeurdagen in de winkel, viel mijn oog op de twee oude groentenprenten achteraan in de winkel. 'Uit de grond' Ze herinnerden me er aan dat er nog loof van pastinaak in de moestuin van Vremde stond dat er dringend uit moet. Met de schop dus naar de groentenbakken en wat ik daar zag ontroerde me. Twee planten die wat te dicht bij elkaar gezaaid waren hadden elkaar ondergronds omstrengeld en waren zo verder gegroeid tot twee mooie pastinaken, hoe lieflijk! Te mooi om op te eten of ordinaire soep van te maken... Mochten we in Engeland wonen dan was er zeker een of andere groentenwedstrijd in de buurt ' The most amazing vegetables' en daar zouden mijn 'lovers' zeker in de prijzen vallen...


17-04-2018 | ​Sono arrivati

Ze zijn toegekomen, eindelijk! Al van begin februari zijn we aan het uitzoeken hoe we de passata-schotels en ander oud italiaans aardewerk tot in Schilde kunnen krijgen , zonder scherven, letterlijk dan.
Eerder gingen we zelf naar Italie op zoek naar mooi oud aardewerk, en wat simpel lijkt bleek plots onvindbaar. Uiteindelijk konden we toch een mooie selectie vinden maar dan het vervoer nog. Eind vorig jaar was een reeks potten die we aangekocht hadden in minder goede staat toegekomen. Wegooien kon ik niet over mijn hart krijgen dus staat de keuken nu vol met aaneengelijmde potten en schotels, onder het motto ‘ouderdom moet niet perfect zijn’ ...
Maar deze keer hadden we onze voorzorgen genomen,luchtbolletjesplastic, softe matten, holle kartonnen dozen ter opvulling, alles in een op maat gemaakte krat en zo werd alles vanmorgen aan huis geleverd.
De vervoerder van DHL wachtte geduldig tot ik het krat had opengemaakt om de staat van de goederen te controleren, ‘waar komt het vandaan?’ vroeg hij. Ik dacht dat hij in zijn gedachten de rit vanuit Italie naar het verdeelcentrum levendig voor ogen had en me weinig kans gaf dat het aardewerk er ongeschonden uit zou komen, maar toen ik het eerste bubble plastic eraf haalde vervolgde hij; ‘... ja ik dacht al zoiets, zo’n mooie kleuren....’ , en dat was exact wat ik ook dacht...
Vanaf morgenvroeg staan ze in Schilde , kom dan zelf maar eens kijken wat u er zelf van denkt....


11-04-2018 | De zoetste erwtjes

Deze week waren we weer eens in Engeland. Met zo'n mooi weer kan ik het niet laten om een tuincentrum binnen te springen en ja daar werd al met volle karren alles buitengedragen om de grond in te steken. Wat opviel was dat bijna iedere kar enkele plantjes reukerwten bij had en daardoor aangespoord dacht ik 'even' een kijkje te nemen bij de reukerwtjes of zoals de engelsen zo mooi zeggen; sweetpeas. Je kan het nauwelijks vatten maar ik ben ze beginnen tellen; 52 verschillende soorten met zaad van reukerwten, soms dezelfde maar dan van een ander zaadmerk, maar ook heel veel verschillende...en ik kan het niet laten 'Paris in the spring', 'Almost black' Wiltshire ripple' en dan de konklijke bloemen zoals 'King edward VII' van elk heb ik deze week de zaadjes in de grond gestoken .Voor alle veiligheid kocht ik ook een mix die al goed in het blad stond, kwestie van teleurstellingen te voorkomen...en als ze dan nog niet uitkomen heb ik nog altijd de engelse stofjes of zelfs een serviesjes waarop ze 'pronken' zoals echte pronkerwten horen te doen, enkel de geur moet ik erbij denken


04-04-2018 | BBQ time

Dit weekend wordt het eerste zomerse weekend. Tijd om de tafel buiten te dekken en waarom niet met een nieuw tafelkleedje? We hebben effen, streepjes, ruitjes oude en nieuwe...linnen en katoen Voor ieder iets naar zijn goesting.Kom dus zeker eens kijken en vergeet de afmetingen van uw tafel niet, we kijken samen met u wat er mooi past voor uw zomers etentje!


30-03-2018 | ​Engelse honden

Deze week waren we in Engeland. Toen we op een landelijk smal weggetje reden, reed voor ons een witte camionette. Het opschrift op de achterzijde was als een folder en liet niets aan de verbeelding over.
Doggy Day Care, Hondendagcentrum...
Een opvang waar je hond tijdens de dag naar toe kon en wat voor een opvang!
In de lijst die eronder stond werd opgesomd wat je hond op zo'n opvang mocht verwachten;
Groene landelijke weiden om in te spelen met hondenvriendjes
Verwarmd zwembad (!!!!)
Biologische (honden)maaltijden
Behendigheidstrainingen
Socialising....of iets als 'contacten leren leggen met andere honden'...
Als je de naam Doggy Day Care niet zou gelezen hebben, zou je kunnen denken dat het om een exclusief vakantieresort ging .
Enkel de dagprijs stond niet op de camionette vermeld, maar ik heb zo'n vermoeden dat je met 20 pond of het dubbele per dag niet toekomt...
Onze hondjes in Vremde hebben dezelfde mogelijkheden; weiden , weliswaar met levende koeien om de poten te strekken, een vijver of beek met fris stromend water mochten ze dit al willen, tussen de houtstapel behendig trainen om muizen te vangen en vooral het laatste; veel sociale contacten met alle boerenfoxen uit de buurt en dat alles zonder de autorit waar ze helemaal niet zo dol op zijn... Ze hebben het goed , alleen ze beseffen het niet dat ze dezelfde faciliteiten hebben als hun vierpotige sjieke tegenhangers in de UK


20-03-2018 | ​Ons mooie Bestek


Wie ooit al eens de kans kreeg met massief zilveren bestek te eten weet het; het proeft anders. Onze voormalige zilversmid wist het ook en kende de verklaring ervoor, massief zilver neemt de warmte van je hand en mond snel over en proeft daarom 'zachter en neutraler'. Hij dronk zelfs zijn water met een zilveren beker...'Hoe meer je het gebruikt , hoe minder je moet poetsen ' was ook één van zijn uitspraken en hij had gelijk. En bovenal zilver is zo mooi en als u dat wil zien , spring dan zeker eens binnen tijdens onze zilverweek, de uitgestalde oude bestekken werden allemaal opnieuw gepolijst en zijn echte pareltjes


17-03-2018 | voorjaar in blauw en wit

Blauw , wit en zilver zijn een schitterende combinatie, voor het mooiste effect bij je voorjaarsdecoratie kies je voor één sfeer of kleur en die laat je steeds weer terug komen. In je bloemen, je eieren en je recipiënt, zo versterk je juist de sfeer. Kies zeker voor bloemen en takken die bij het seizoen passen en die je dus nu in de natuur terug vindt. Ideaal in dit seizoen zijn viooltjes, hyacinten met bol en de eerste druifjes die je overal kan kopen. Deze decoraties houden erg lang en dat is mooi meegenomen. 


17-03-2018 | voorjaar in blauw en wit
12-03-2018 | Het begint al te schitteren

Nog vier dagen en onze winkel is veranderd in een schitterend geheel. Veel van de stukken uit Engeland zijn al aangekomen, nu nog twee dagen naar Engeland om het laatste op te halen, vanaf donderdag zal alles  klaar zijn, kom zeker kijken het wordt één schitterend feest!
En omdat Pasen in aantocht is hebben we ook enkele mooie stukken voor de paastafel uitgekozen, eiersetjes voor 4 of 6 persoenen en drie Victoriaanse  eggholders, een groot voorwerp in de vorm van een ei waarin 4 eieren konden warm gehouden worden...


07-03-2018 | Leeds dorp

Leeds dorpje, onbekend in tegenstelling tot het kasteel Leeds castle, maar zeker met een staalblauwe hemel, hemels mooi. Met de sneeuwklokjes rond het kerkje op hun best en enkel wat wandelaars met laarzen door de weiden... een plaatje. Vaut le detour ...zou Michelin zeggen


26-02-2018 | ​Onmisbaar in de kou

Onmisbaar in de kou
Een warm dekentje in je lievelingskleur, een goed boek en een warme tas thee... meer moet dat niet zijn


23-02-2018 | ​Shaker-wijsheid

Wie ooit in de boerderij de keuken zag en er door gecharmeerd werd, kreeg waarschijnlijk de uitleg dat het een 'shakerkeuken' was. Of beter gezegd geinspireerd op de Shaker-meubels. Shakers waren een groep engelsen die in de 18de eeuw naar de oostkust van Amerika uitweken, daar een nieuwe gemeenschapsvorm uitbouwden en vandaag de dag eco-vriendelijk zouden genoemd worden. Daarenboven werden ze vooral bekend voor hun meubels, gebogen dozen en kapstokjes of pegrails. Beauty through utility en 'Do your work as though it were to last a thousand years and you were to die tomorrow'waren hun leuze en dat leverde heel mooie, eenvoudige voorwerpen op die met veel zorg gemaakt werden. Ze waren ook bekend voor hun zaadwinning van groenten en planten en hun manier van een moestuin aanleggen was heel goed doordacht: planten staan in rijen van oost naar west ( zo kan de zon 's morgens en 's avonds tussen de plantjes schijnen en verschroeien de wortels niet in de zuiderzon op de middag.) Companion planting' was een andere wijsheid ; 'plantjes in gezelschap' met bv afwisselend worteltjes en uien om insecten te ontmoedigen, tomaten en basilicum,goudsbloemen en broccoli enz enz. Denk er aan als u zelf een moestuintje aanlegt... het is zoals bij de mensen wonen in leuk gezelschap is zoveel prettiger en daarenboven het oogt ook veel gezelliger in de moestuin...


17-02-2018 | voorjaarsboeketjes

Niets mooier dan kleine voorjaarsboeketjes. Maar hoe krijg je het natuurlijke effect ? 
Kies voor verschillende pastel kleuren, in combinatie met geel. Zorg ervoor dat je bloemen ook een verschillende vorm hebben. Knip uit de tuin enkele takjes die net in blad komen, of zet ze enkele dagen binnen in de warmte en je zal groene knopjes zien verschijnen. Katjes zijn ook uitstekend.
Kies glazen bokalen uit, van verschillende vorm en hoogte. De opening mag niet te groot zijn, anders valt je boeket uit elkaar. 
En nu aan de slag :  haal de bladeren van de stelen af, zorg ervoor dat er geen bladeren onder water staan, dat zorgt voor schimmel en vuil water. ,  takjes die aan elkaar zitten scheur je af. Begin met de takjes . Vul dan aan met enkele bloemen die je op ongelijke hoogte knipte. Steek een voorjaarsboeket niet te vol. Er moet juist een beetje ' licht ' door je boeketje komen. En klaar is je boeket


14-02-2018 | You are my Valentine

Toen we gisteren in Engeland waren zagen we het weer eens, overal werden Valentijn kaarten verkocht, zelfs in de groot warenhuizen. Op Valentijn 14 februari wisselen geliefden geschenken en brieven ‘ valentijntjes ‘ uit waarin de liefde wordt verklaard of zelfs een huwelijksaanzoek wordt gedaan.
Het is de feestdag van de heilige Valentinus , die waarschijnlijk leefde in de 3e eeuw na Christus en in Rome de marteldood stierf. 
In het oude Rome was 14 februari de feestdag van Juno, de godin van de vrouw, de trouw en het huwelijk.
 Op 15 februari volgde het feest van de Lupercalia. Jongens en meisjes leefden vrij gescheiden in Rome, maar bij deze festiviteiten werden alle meisjesnamen op een klein papiertje geschreven en in een kruik verzameld. De jongens trokken hieruit een naam en dit meisje zou gedurende de festiviteiten hem vergezellen.
 
Dit heidens gebruik werd in 496 n. Chr. door paus Gelanius afgeschaft. Hij behield wel het loterij systeem, maar liet op de papiertjes de namen van heiligen schrijven. Het was de bedoeling jouw heilige gedurende het jaar te imiteren.
Echt populair werd dit gebruik echter nooit , geen heilige kan tegen een verliefd koppel op. 
 
In de Middeleeuwen geloofde men dat 14 februari het begin was van de paartijd van de vogels, en dit paste wonderwel bij de idee dat Valentijn een dag vol romantiek moest zijn.
 
Vooral in Engeland bleef  deze dag bekend bij de jongelui als ‘ the day to fall in love ‘.
Tortelduiven, bloedende harten, pijlen en bogen of cupido’s zijn de vaste ingrediënten. Duiven kiezen elkaar  voor het leven en worden daarom beschouwd als symbool van trouw. 

Het was uitermate belangrijk op welke manier de brief of kaart geschreven werd. Zo moest dit altijd met pen en inkt gebeuren, potlood bracht ongeluk.
Het was een gunstig teken als de hand bij het schrijven beefde, want dan werd de liefde beantwoord.
Een inktvlek maakte de toestand nog rooskleuriger, want dit betekende dat de geadresseerde aan je dacht terwijl je de kaart schreef. 

Met Valentijn worden er wereldwijd 180 miljoen kaarten verzonden, na Kerst neemt  Valentijn  een mooie tweede plaats in. Ongeveer 85 procent van de Valentijnkaarten worden door vrouwen verzonden . 
 
 
Uit een Almenac uit 1757 
          “Oft have I heard both youth and virgin say
          Birds choose their mates, and couples too, this day;
          But by their flight I never can divine,
          When I shall couple with my Valentine. “


10-02-2018 | gele voorjaarsbloeiers

wie naar buiten gaat ziet de eerste tekenen van de lente al. Onze favoriete en trouwens een van de eerste jaarsbloeiers is de hamamelis of de toverhazelaar. De bloemen zitten in clusters vast aan de takken, en de bloemblaadjes bevriezen niet. Omdat er nog geen bladeren aan de bomen staan vallen de bloemen erg op. Je vindt toverhazelaars met rode, witte of roodbruine bloemen, maar wij zien de gele het liefst. Het valt ons trouwens elk jaar op dat er heel veel gele bloemen zijn in het voorjaar, primula's, narcissen in alle maten en vormen, mimosa, katjes....En zeg nu zelf, na de grauwe wintermaanden vrolijkt al dat geel een mens wel op. Als je een tak binnen zet, kies dan voor een eenvodige vaas, want eenvoud siert in dit geval. Een transparante vaas met helder water voldoet uitstekend . Leg er nog een geel kussentje of dekentje bij en je haalt de warmte binnen.
 


03-02-2018 | De bollenvazen

Het is nog even wachten op de lente buiten, maar binnenshuis kan je de lente al aankondigen met een leuke bollenvaas. Je hebt er twee maal plezier van : de bloem en het vrolijk gekleurde glas... 
In de 17e eeuw ontstond de ' Tulpomania ' de tulpengekte bij onze noorderburen. De Hollanders exporteerden hun bollen over de hele wereld en sommigen waren zelfs een grachtenpand waard ( de semper Augustus werd in 1635 voor 6000 gulden verkocht ) ! De tulpenwindhandel stortte in maar een eeuw later was het weer zover : de Hyacinthmania . De gegeerde bollen werden ook op water gekweekt en om de geurige bloemen binneshuis te etaleren werden er al snel prachtige bollenvazen gemaakt. In de 19e eeuw namen de victorianen, plantenliefhebbers als ze waren, deze traditie terug op en ook in onze contreien werden vazen geproduceerd. Er waren vazen voor hyacinten, maar ook voor tulpen, sneeuwklokjes en krokusjes. In feite moest je de bol in het najaar in een donkere warmere omgeving op het water laten groeien tot er wat groen te zien was, en dan kon je de bol binneshuis verder laten ontwikkelen. Tegenwoordig vind je overal ' geforceerde ' bollen. Spoel het zand er goed af, knip de wortels een beetje bij zo nodig en zet ze boven een beetje water in je vaas. 


28-01-2018 | ​Mooie portretten in Windsor

Een aantal jaar geleden vonden we een ets met een voorstelling naar een schilderij van Anthony Van Dyck. De uit Antwerpen afkomstige schilder was de Engelse portret hofschilder bij uitstek en maakte meer dan 40 portretten van edellieden uit de omgeving van het Engelse hof. De prent die we kochten was een echte vondst, ze stelt de vijf oudste kinderen voor van Charles I en is een gravure naar het schilderij dat zich in Windsor castle bevindt, in spiegelbeeld, zoals het hoort. Men graveerde nl rechtsreeks op een koperplaat waarop een dunne waslaag aangebracht was, nadat de tekening volledig gekopieerd was, legde men de plaat in een etsbad, waar de was dunner was werd de koperplaat 'ingeetst'. Wanneer men nadien de plaat inwreef met inkt en op papier afdrukte in de pers, kwam de tekening er in spiegelbeeld uit.
Op de prent zie je van links naar rechts, prinses Elisabeth met haar zusje Ann op de schoot, Prins Charles ( II) met zijn hand rustend op de kop van een reusachtige mastiff-hond, naast hem James, duke of york, en tot slot rechts Prinses Mary.
De jongens droegen, tot hun zesde jaar ook een lange rok, je kon ze onderscheiden van de meisjes door het parelsnoer. De kinderen zijn ook volgens de laatste mode gekleed, veel satijn, kant en mooie mutsjes. Vooraan links zie je nog een kleine 'King Charles Spaniel'-hond.
Ze zien er wel guitig uit maar boomklimmen zal toch niet tot hun bezigheden behoord hebben...
Het is een unieke prent en zelfs al zou ze niet van Van Dyck zijn,het is prachtig hoe de kinderen erop staan samen met hun honden, een koninklijk huiselijk tafereeltje...


 

 

 
 
Wenst u op de hoogte te blijven van alle speciale verkopen en acties,
geef dan hier uw mail adres in :

E-mail : *
 

Wij respecteren uw privacy - Privacy Policy & Disclaimer

 
Bezoek ons op Facebook
 
 

Bezoek ons op Instagram
 
 
 
De Zilveren Beer - Schilde
Engels Antiek
Turnhoutse baan 232
2970 Schilde
Tel 00 32 (0) 3 385 33 62
E-mail : info@dezilverenbeer.be
Open dinsdag tot zaterdag 11 tot 18

Webdesign : www.novatrix.be